Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τορίνο. Επεισόδια για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής

Τουλάχιστον 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισoδίων που σημειώθηκαν κοντά στο Τορίνο με αφορμή την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής.Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα..
 όταν διαδηλωτές, οι οποίοι διαφωνούν με την κατασκευή, στην κοιλάδα του Τορίνου, μιας υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, εκτοξεύοντας πέτρες και κροτίδες εναντίον τους.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις, κατά βάση ειρηνικές, πορείες στην κοιλάδα Σούσα με αίτημα να σταματήσει η κατασκευή μιας σήραγγας που, όπως υποστηρίζουν, θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον.
Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα και χρησιμοποίησε δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο εργοτάξιο. Κάποιοι πάντως κατάφεραν να περάσουν τους φράχτες ασφαλείας και να μπουν στο χώρο.
Το 2001 Γαλλία και Ιταλία υπέγραψαν μια συμφωνία για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα προσφέρει γρηγορότερη και πιο σύγχρονη σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Οι κάτοικοι της κοιλάδας αντέδρασαν έντονα στο σχέδιο, το συνολικό κόστος του οποίου φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Σταδιακά το κίνημα διογκώθηκε και σήμερα πολλές διαφορετικές οργανώσεις και κινήματα έχουν ταχθεί κατά της κατασκευής, από τους αναρχικούς μέχρι και την Καθολική Εκκλησία.
Η αστυνομία ωστόσο υποστηρίζει ότι πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στις συγκρούσεις σήμερα βλέπουν τη διαδήλωση ως μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν ταραχές. Ανέφερε μάλιστα ότι πολλοί από τους ταραξίες ήρθαν στην Ιταλία από άλλες χώρες.