Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΔΕΠΑ

Όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα είναι πάνω στο «κυβερνητικό τραπέζι» στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να εξοικονομήσει μέσω αποκρατικοποιήσεων 15 δις ευρώ ως το τέλος του 2013.Πρόκειται για «τιτάνια» προσπάθεια με πολλές μεταβλητές, η οποία όμως εάν αποτύχει η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που σπεύδουν να προβλέψουν ότι θα αποτύχει και σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί.Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά ετούτες τις ώρες έχει προταθεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πωληθεί ένα επιπλέον 11% των μετοχών που κατέχει το κράτος στη ΔΕΗ τον επόμενο χρόνο, η πώληση ενός επιπλέον 10% του ΟΤΕ στους γερμανούς της Deutsche Telekom(σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα 15%), καθώς και ενός σημαντικού ποσοστού του ΟΠΑΠ. Στο χορό των αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν για μία ακόμη φορά τα… νερά. ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν τουλάχιστον στρατηγικό επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρήσουν σημαντικό μέρος των μετοχικού τους κεφαλαίου. Πρώτη επιλογή της κυβέρνησης για τη μερική εκχώρηση των δικαιωμάτων επί των δικτύων ύδρευσης είναι η ΕΥΑΘ, η οποία και στο παρελθόν έχει φθάσει πολλές φορές κοντά σε ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης.Για την ΔΕΗ, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και η σχετική εισήγηση προτείνει τη διάθεση του 11% μέσω του ΧΑ το 2012, ώστε το ποσοστό του Δημοσίου να υποχωρήσει στο 40%. Κομβικό σημείο στην εξέλιξη της μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ φαίνεται ωστόσο να είναι το ενδεχόμενο πώλησης παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης. Η αντίδραση των εργαζομένων, αλλά συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών είναι ήδη εξαιρετικά έντονη σε κάτι τέτοιο και η κυβέρνηση εξετάζει ήδη εναλλακτικά σενάρια, ώστε να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις.
Τέλος, εφέτος αναμένεται να γίνει η διάθεση του 30% της ΔΕΠΑ, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών των ΕΛΠΕ, των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην περικοπή των μισθών και των επιδομάτων τους.
Για τον ΟΠΑΠ, η πώληση μεριδίου μετοχών θα πάει για το 2012, ενώ εφέτος προχωρεί η ανανέωση των αδειών των τυχερών παιχνιδιών που διαχειρίζεται η εταιρεία.
Σειρά στο χορό των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να παίρνουν σημαντικά λιμάνια της χώρας και κυρίως αυτά που βρίσκονται κοντά σε πύλες εισόδου-εξόδου ή σε μεγάλους και σύγχρονους οδικούς άξονες. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εξετάζει την εμπορική αξία και μικρότερων λιμένων στο Αιγαίο, το Ιόνιο, αλλά και την Κρήτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν υποβληθεί προτάσεις αποκρατικοποίησης για 60(!) περίπου αεροδρόμια της χώρας με έμφαση αυτά που εμφανίζουν αξιοσημείωτη κίνηση και τουριστικό ενδιαφέρον.
Στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συμβάλλει και η αξιοποίηση του Θριάσιου Πεδίου, ως εμπορευματικού σταθμού, που παρά τα προβλήματα, που εμφανίζει και την παρελκυστική πολιτική της κινεζικής Cosco, φαίνεται ότι θα καταλήξει στον έλεγχο ιδιωτών.

Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αποκρατικοποίηση των θυγατρικών σε πρώτη φάση αλλά και του ίδιου του ΟΣΕ στη συνέχεια.

Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ενισχύουν το κρατικό έλλειμμα και κυρίως για να εισέλθουν στη νέα εποχή απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, που η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της. Κατά καιρούς έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από σιδηροδρομικούς οργανισμούς της Ευρώπης, αλλά ποτέ δεν υπήρξε συμφωνία.
Τώρα φαίνεται ότι έχει φθάσει η ώρα και ο ΟΣΕ-ολόκληρος ή τμήμα του-να περάσει στον έλεγχο ιδιωτών με την υπόσχεση να συμβάλλουν στον εξυγχρονισμό και την αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση η αρχή θα γίνει από την διαβόητη πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ως κατασκευαστικός μοχλός όλα αυτά τα χρόνια είχε αναλάβει το έργο του εξηλεκτρισμού των δικτύων μας, παράγοντας όμως, πρώτα και κύρια… χρέη.
zougla.gr