Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μεγάλο «ψαλίδι» μισθών στον ΟΣΕ

Λιγότερα, από 400 έως 600 ευρώ, θα παίρνουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον oργανισμό

Της Μαρίας Μόσχου

Εργαζόμενους δύο ταχυτήτων δημιουργεί μετά τον ΟΤΕ και ο ΟΣΕ με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν χθες οι ηγεσίες των εταιρειών του Ομίλου ΟΣΕ με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση οι σημερινοί εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα λαμβάνουν το βασικό τους μισθό όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011. Αν από τη νέα σύμβαση προκύπτει ότι πρέπει να παίρνουν χαμηλότερες αποδοχές, αυτές θα εξομοιωθούν με το μισθό που έπαιρναν ήδη, ενώ αν από τη σύμβαση προκύπτει πιο μεγάλος μισθός, τότε αυτός θα αφαιρείται αυτόματα από τις αποδοχές τους. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μισθός του Ιανουαρίου θα υπολογίζεται με όλα τα επιδόματα εκτός του επιδόματος θέσης, το οποίο περικόπτεται και κατά συνέπεια για τους περισσότερους εργαζόμενους θα υπάρξει μείωση μισθού.

Συμφωνία

Η συμφωνία αυτή προέκυψε ύστερα από διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής με τις διοικήσεις. Ωστόσο μεγάλος χαμένος της σύμβασης θα είναι όποιος προσλαμβάνεται πλέον στον ΟΣΕ, ο οποίος θα λαμβάνει πλέον μισθό από 400 έως 600 ευρώ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα.Η υπογραφή της σύμβασης που ήρθε έπειτα από τρίμηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές αποτελεί σύμφωνα, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, κοινωνική κατάκτηση και δείγμα ευθύνης των εργαζόμενων, σε μια εταιρεία που καλείται να αντιμετωπίσει μία πολύπλευρη κρίση. Σημειώνεται ότι η συναίνεση της ΠΟΣ για την υπογραφή της σύμβασης, εξασφαλίστηκε μετά την απειλή για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης και ήταν οριακή και μόνο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ ψήφισε υπέρ.

Η νέα σύμβαση

Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει μισθολόγιο τεσσάρων βαθμίδων με βάση την εκπαίδευση και 20 μισθολογικές κλίμακες που αφορούν στην προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη και ξεκινούν από τα 740 ευρώ για αποφοίτους Γυμνασίου και φθάνουν στα 2.220 ευρώ για τους αποφοίτους Πανεπιστημίου με πτυχίο πενταετούς φοίτησης. Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα προβλέπεται η διατήρηση των επιδομάτων γάμου, τέκνων, μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Επίσης διατηρούνται, για όσους τα δικαιούνται, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας. Τέλος, το επίδομα θέσης διοίκησης θα χορηγείται κατά περίπτωση, με απόφαση της διοίκησης, και θα κυμαίνεται από 3% έως και 25%.

"Ημερησια"