Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εισαγγελικό αίτημα για ανάθεση υποθέσεων της Siemens σε εφέτη ανακριτή

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ζήτησε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Ι. Σακελλάκο να παραγγείλει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη - ανακριτή η συνέχιση της ανάκρισης που αφορά δύο υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η Siemens.
Η πρώτη υπόθεση αφορά την έρευνα για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας «Armentel», όπου ήταν μέτοχος ο ΟΤΕ μαζί με την Siemens και η δεύτερη αφορά τις συμφωνίες του ΟΣΕ με την Siemens για την προμήθεια τροχαίου υλικού.
Ειδικότερα, ως προς την πρώτη υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, για πιθανολογούμενη ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά παντός υπευθύνου του ΟΤΕ και της Siemens αναφορικά με συμβάσεις που είχαν υπογραφεί το 2006 για την παροχή έργου στην εταιρεία Armentel (τηλεπικοινωνίες Αρμενίας), ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήταν διάχυτη η φημολογία για την εκροή χρημάτων από «μαύρα ταμεία».
Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, έχει ασκηθεί και σε αυτή την περίπτωση ποινική δίωξη, η οποία αφορά τις συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 1997 και μετά μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens, σχετικά με την προμήθεια αμαξοστοιχιών και προμήθεια άλλου τροχαίου υλικού.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση που ολοκλήρωσε το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δεν τηρήθηκαν οι ρήτρες των προγραμματικών συμφωνιών, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν «ίχνη» διακίνησης «μαύρου χρήματος».
Κατόπιν αυτού, ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΣΕ, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στην ενεργητική δωροδοκία.
Έτσι, ο κ. Τέντες έκρινε ότι οι δύο αυτές υποθέσεις, λόγω της πολυπλοκότητας τους, πρέπει να ανατεθούν σε πιο έμπειρους δικαστές, αφού και αντίστοιχες υποθέσεις ερευνώνται από εφέτες ανακριτές. Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε και τον ορισμό αναπληρωτή εφέτη ανακριτή για να συνδράμει το έργο της ανάκρισης.
Την ίδια στιγμή ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διεξαχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η ανάκριση που αφορά την αθέτηση από την Siemens της υποχρέωσης να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με αναγκαία ανταλλακτικά για τον εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής I», καθώς και για τη μη υλοποίηση από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής II».
Από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Βούλγαρη για την επίμαχη υπόθεση του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της απάτης από κοινού, της απόπειρας απάτης και της υπεξαίρεσης από κοινού σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Πάντως και για τις δύο αυτές υποθέσεις του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής Ι» και «Ερμής ΙΙ» πιθανολογείται μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής» αφορά την κατασκευή συστήματος τηλεπικοινωνιακών του Ελληνικού Στρατού που είχε αναλάβει το 1999 η Siemens. Στη συνέχεια η «φάση 2» του προγράμματος «Ερμής», κόστους πάνω από 300 εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκε στην EAB.
Το πρόγραμμα Ερμής αποσκοπούσε στην υψίστης ασφαλείας επικοινωνιακή διασύνδεση των στρατιωτικών μονάδων με το ΥΕΘΑ, κ.λπ.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ