Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος.

  
 Οι σιδηροδρομικοί έχασαν το δικό τους άνθρωπο

Έχασε τελικά τη μάχη με την επάρατη νόσο, μετά από μακρόχρονο αγώνα, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος. Ο μαχητής που μέχρι τώρα έβγαινε νικητής στους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στις 9.30 π.μ, στην κλινική όπου νοσηλεύονταν το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας συγχρόνως ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης μας και στο Ε.Κ.Θ στο οποίο ήταν πρόεδρος την τελευταία δεκαετία. Ο Νίκος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1946 στη Νάουσα-Ημαθίας. Μεγάλωσε στο Νησί-Ημαθίας και σε ηλικία 12 χρονών ήρθε στη Θεσσαλονίκη στην οποία και έζησε πλέον μόνιμα - στην Καλαμαριά και στο Ωραιόκαστρο.
Από το 1965 εργάστηκε στον κλάδο Κατεργασίας Ξύλου – στην επιπλοποιία Χατζηιωαννίδη και από το 1984 στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας.
Από το 1964 (μέχρι το 1971) αγωνίστηκε στην ομάδα «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (Καμινίκια) σαν τερματοφύλακας.
Το 1989 εκλέχθηκε Γ.Γραμματέας στο Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων . Το 1993 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου.
Από το 1989 εκλέγεται στη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και από το 1991 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2000 κατέχει τη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα του Ε.Κ.Θ.
Από το 1995 μέχρι το 1998 διετέλεσε Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και μέλος της Διοίκησής και της Εκτελεστικής Επιτροπής της μέχρι σήμερα.
Τον Νοέμβριο του 2000, στο 27ο Συνέδριο του Ε.Κ.Θ, εκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης , θέση στην οποία επανεκλέχτηκε ομόφωνα στο 28ο Συνέδριο, στο 29ο και στο πρόσφατο 30ο Συνέδριο του Ε.Κ.Θ
Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΚΕ Θεσσαλονίκης και διετέλεσε για 6 χρόνια Γραμματέας του Ιδιωτικού Τομέα.
Διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Γραφείου Συνδικαλιστικού του Ιδιωτικού Τομέα και μετά το 2000 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από το Μάρτιο του 2005 μέχρι σήμερα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Το 2006 , στις Νομαρχιακές Εκλογές, εκλέχτηκε πρώτος πλειοψηφών σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και μέχρι σήμερα ήταν επικεφαλής της παράταξης στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Ήταν παντρεμένος με τη Μένη Τσαραμπουλίδου και πατέρας δύο κοριτσιών, της Δέσποινας που είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ και ηθοποιός και της Ελένης που έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές «στη διαχείριση και τον έλεγχο του περιβάλλοντος στην επιχείρηση» στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του και αποφάσισε αύριο σε ένδειξη πένθους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης να μείνει κλειστό.
Επιθυμία της οικογένειάς του είναι όποιος θέλει αντί για στεφάνι στη μνήμη του, να καταθέσει χρήματα για την «Βραδιά των Ανέργων» που για τη διοργάνωσή της ο ίδιος πρωτοστατούσε εδώ και 10 χρόνια. Η κατάθεση χρημάτων μπορεί να γίνει στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 216/296064 - 80 ή στο ταμείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος τον τελευταίο χρόνο των μεγάλων κινητοποιήσεων των σιδηροδρομικών, ήταν κοντά στους. Σε κάθε πρόσκληση έδινε το παρόν του. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την συμμετοχή Νίκου Γιαννόπουλου στις κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών.