Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Διοικητικές κυρώσεις στη Siemens ζητά η Εξεταστική. Κυρώσεις και για συμβάσεις του ΟΣΕ

TO «μπαλάκι» στην κυβέρνηση πετά η Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς την επιβολή διοικητικού προστίμου στη γερμανική εταιρία, την απαγόρευση ή αναστολή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στη χώρα μας και τον αποκλεισμό της από διαγωνισμούς, με αφορμή τη ζημιά που έχει υποστεί το Eλληνικό Δημόσιο από την υπογραφή των συμβάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Eξεταστική Eπιτροπή, πρόκειται για τουλάχιστον 456 συμβάσεις με 75 νομικά πρόσωπα, τα περισσότερα από τα οποία (72 τον αριθμό) στον χώρο της υγείας, αλλά και με τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ και το C4I. Oσον αφορά τις συμβάσεις, οι 302 έχουν υπογραφεί με νομικά πρόσωπα του χώρου της υγείας, 5 με τον ΟΣΕ, τουλάχιστον 148 για τα έτη 2002 έως 2009 με τον ΟΤΕ και μία σύμβαση για το C4I. Το σύνολο κύκλου εργασιών υπολογίζεται σε 15 δισ. και το σύνολο των συμβάσεων του Δημοσίου σε 6 δισ. ευρώ.
Το αίτημα για την επιβολή προστίμου στη Siemens υπέβαλε χθες ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Σήφης Βαλυράκης προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή.
Συγκεκριμένα, ζητά την έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών με την οποία να επιβάλλονται σωρευτικά ή διαζευκτικά οι ακόλουθες κυρώσεις:
• Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 μέχρι 5 εκατ. ευρώ.
• Οριστική ή προσωρινή για χρονικό διάστημα από 1 μήνα έως 2 έτη ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Απαγόρευση άσκησης ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για το ίδιο χρονικό διάστημα.
• Οριστικός ή προσωρινός για το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα.
Τέλος, ο κ. Βαλυράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Siemens ότι καθ'Α όλα τα στελέχη της ακολουθούν τη «γραμμή της συγκάλυψης» παρά το γεγονός –όπως είπε– ότι έχει τη γνώση για να διαλευκάνει το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα, προσθέτοντας σε υψηλούς τόνους: «Η εγκληματική οργάνωση συνεχίζει και να είναι ενεργή και να εγκληματεί!».
«Εξπρες»