Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Συγκροτήθηκε πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ για τον σιδηρόδρομο

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην ταξική οργάνωση των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης τους με τους άλλους κλάδους, έγινε το περασμένο Σάββατο με τη συγκρότηση της πανελλαδικής Γραμματείας Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ σε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ από πολλές περιοχές της χώρας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος και ο Γ. Πάσουλας, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Οπως τονίστηκε εισηγητικά από τον Πέτρο Παναγούλια, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστή στον ΟΣΕ, η συνδικαλιστική πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ακολουθώντας τα χνάρια των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ και του ΟΣΕ. Εχουν ευθύνες που οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ είναι ανοργάνωτοι και απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τη θύελλα της κυβερνητικής πολιτικής. Παρόμοια είναι η στάση και οι ευθύνες των παρατάξεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στον ΟΣΕ και στη ΓΣΕΕ.
«Πρέπει να καλέσουμε τους εργαζόμενους σε μαζικό ξεσηκωμό μαζί μας, με το πλαίσιο και τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ», τόνισε πιο κάτω και στην κατεύθυνση αυτή ανέδειξε τη σημασία της συγκρότησης του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών, που θα έχει τη δική του αυτοτελή δράση και παρέμβαση, «θα συσπειρώνει και θα οργανώνει την πάλη των εργαζομένων σε ταξική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα προωθεί την ενότητα των εργαζομένων του κλάδου με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς στην προοπτική αναδιοργάνωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των σιδηροδρομικών. Η σημερινή δομή με βάση την ειδικότητα είναι πλέον ξεπερασμένη και εμπόδιο. Απαιτείται οργάνωση που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ειδικότητα, εργασιακή σχέση και επίπεδο σπουδών». Οπως ανέφερε, μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα πάρει το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών το επόμενο διάστημα θα είναι η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε κάθε πόλη και εργασιακό χώρο, ο συντονισμός με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα κι άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη του Σαββάτου έγιναν περιφερειακές συσκέψεις σε διάφορες περιοχές. Στην Πάτρα μπήκε σχέδιο για να δυναμώσει ουσιαστικά η δράση της Επιτροπής Αγώνα. Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τονίστηκε ότι η αναγκαιότητα της συγκρότησης του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών, το οποίο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, θα βοηθήσει στο άπλωμα και την ενίσχυση της ταξικής πάλης, αλλά και να δοθεί μια ενιαία αγωνιστική απάντηση μέσα από το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων στην επίθεση που δέχονται. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία της δημιουργίας Επιτροπών Αγώνα μέσω των οποίων μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματικότερη παρέμβαση. Ο Γ. Πάσουλας, μιλώντας στη σύσκεψη, επισήμανε ότι η συγκρότηση της Γραμματείας αποτελεί ένα ποιοτικό βήμα, είναι ένα εργαλείο για την εξειδίκευση της γραμμής του ΠΑΜΕ στο συγκεκριμένο χώρο. Με αυτό μπορούν να συμβάλουν στη σύγκρουση με τα μονοπώλια, να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στο άμεσο και επιτακτικό καθήκον ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Ακόμα ανέδειξε την ανάγκη η πάλη για τα καθημερινά ζητήματα να δένεται με την πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της, με την πάλη για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.
«Ριζοσπάστης»