Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Έγραψαν για τον ΟΣΕ..

..«Στο σφυρί» και οι συγκοινωνίες. Ευθεία απειλή για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αποτελούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον των «υπερχρεωμένων» ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών, που «διαρρέονται» τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα. Πολύ σύντομα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επίσημα τις αποφάσεις της, που περιλαμβάνουν μειώσεις προσωπικού, περικοπές αμοιβών και δρομολογίων, συγχωνεύσεις φορέων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και παράδοση δραστηριοτήτων - όπως η έκδοση και ο έλεγχος εισιτηρίων - σε ιδιώτες. Τα σχέδια «εξυγίανσης» του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών περιλαμβάνουν εκτός από όλα τα παραπάνω και αύξηση των εισιτηρίων, αφού κατά τη λογική της εξυπηρέτησης των όρων του Μνημονίου, θα υπάρξει μείωση των κρατικών επιδοτήσεων, κατά 20% προς το παρόν και έπεται συνέχεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μία ακόμη μερίδα του Δημόσιου πλούτου, όπως οι υποδομές των δημόσιων συγκοινωνιών, συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για «τσιφλίκι» της και με πρόσχημα τα «ελλείμματα» που η ίδια, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, δημιούργησε, τη «βγάζει στο σφυρί». Τίποτε καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι συνολικά από τις παραπάνω εξελίξεις, αντίθετα θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι ήδη δύσκολες και ακριβές μετακινήσεις τους με τα αστικά μέσα μεταφοράς και τον ΟΣΕ. Κι επειδή αναμένεται μια σειρά «πρασινογάλαζοι» εργατοπατέρες να θυμηθούν σήμερα «δόξες» του παρελθόντος, οι ευθύνες και οι δικές τους για εδώ που φτάσαμε, δεν μπορεί να ξεχαστούν, αλλά ούτε και να τους επιτραπεί να στρέψουν σε ανώδυνες κατευθύνσεις - στο ξεπούλημα από το παράθυρο δηλαδή - τις επερχόμενες, σίγουρα δυναμικές, κινητοποιήσεις των εργαζομένων..
«Ριζοσπάστης»
..Η «τρόικα» δεν πάει διακοπές, αλλά ούτε και η κυβέρνηση. Ο κύκλος των επώδυνων αλλαγών δεν έχει κλείσει, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι τα δυσκολότερα πέρασαν. Μένουν, όμως, οι ιδιωτικοποιήσεις και χιλιάδες απολύσεις, ειδικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ώς τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει δύο φορές το Υπουργικό Συμβούλιο με «καυτά» θέματα στην ημερήσια διάταξη, όπως αυτό της εξυγίανσης του ΟΣΕ, για το οποίο ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα». Επίσης, μετά το πέρας της διαβούλευσης, το ίδιο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθεί η τελική μορφή του σχεδίου νόμου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου..
«Αγγελιοφόρος»
..Θετική για την ελληνική οικονομία είναι η ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά πως τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονται σε καλό δρόμο, με τις δαπάνες να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και το έλλειμμα να έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του σχεδίου "Καλλικράτης", αλλά και οι κινήσεις για εξυγίανση του ΟΣΕ. Στη έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την παραοικονομία και τις υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, θέματα, που, όπως αναφέρει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής..
ΑΠΕ
..Για την ΕΘΕΛ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "Στην ΕΘΕΛ, όπως και σε πολλές άλλες ΔΕΚΟ, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση". Ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει κόντρα με τον κ. Ρέππα απάντησε λέγοντας ότι "Δεν υπάρχει καμία επίθεση και καμία κόντρα με τον υπουργό Υποδομών. Υπάρχει μια συνεργασία σε εξέλιξη για το κρίσιμο θέμα του ΟΣΕ, όπως και για άλλες δράσεις που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των φορτηγών. Δεν υπάρχει διαφωνία στην κυβέρνηση ότι ο χώρος των μεταφορών χρειάζεται εξυγίανση"..
Kalimera.gr

Ότι νεώτερο θα αναρτηθεί εδώ.