Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ώρα απολογίας για Τ. Μαντέλη.Για σήμερα έχουν κληθεί δύο πρώην στελέχη του ΟΣΕ.

Η ώρα της απολογίας έφθασε για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έλαβε σχετική κλήση για να απολογηθεί την Τετάρτη. Ο κ. Μαντέλης αντιμετωπίζει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και καλείται να απολογηθεί για δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, τα οποία είχαν κατατεθεί το 2000 σε ελβετική τράπεζα και συγκεκριμένα σε λογαριασμό που είχε ανοίξει για λογαριασμό του ο κουμπάρος του, επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης. Εν τω μεταξύ, με δύο βασικά πολιτικά πρόσωπα, τους πρώην υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρ. Βερελή και Μιχ. Λιάπη, θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens, που θα διακόψει για το θέρος την τρέχουσα εβδομάδα. Ως εμπλεκόμενοι και διαχειριστές τόσο των προγραμματικών συμβάσεων που συνήψε ο ΟΣΕ με τις προγραμματικές συμβάσεις του 1997, όσο και των έργων επέκτασης του προαστιακού στη γραμμή Αθήνα - Πειραιάς, οι δύο υπουργοί θα εξεταστούν αύριο και μεθαύριο.
Για σήμερα έχουν κληθεί δύο πρώην στελέχη του ΟΣΕ, οι κ. Ευ. Μπιρλιράκης και Αθ. Μπασαγιάννης, ενώ θα αρχίσει η έρευνα για προμήθειες του υπουργείου Πολιτισμού και την εμπλοκή σε αυτές της Siemens με την κλήση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Χρ. Ζαχόπουλου, των πρώην προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού κ. Στ. Μαύρου και Μιχ. Σιώψη, καθώς και του καθηγητού του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημ. Λυμπερόπουλου, που διετέλεσε πρόεδρος επιλογής προμηθειών του υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Εξεταστικής κ. Σήφη Βαλυράκη η έκθεση των επιθεωρητών Υγείας για επιμέρους συμβάσεις της Siemens με τον χώρο της Υγείας.
Εξέταση Χριστοφοράκου
Οι εργασίες της Εξεταστικής είναι προγραμματισμένο να επαναρχίσουν στις 23 Αυγούστου, οπότε αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και το ταξίδι μελών της στη Γερμανία προκειμένου να εξεταστεί ο κ. Μ. Χριστοφοράκος.
«Καθημερινή»