Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Χάρης Τσιόκας « Σχεδιασμός για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Γκόνου».

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό logistics-management και στον Χ.Κ. Λαζαρόπουλο ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Χάρης Τσιόκας αναφέρθηκε στην δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και στην ανάπτυξη των Logistics στη χώρα.
Χάρης Τσιόκας : Το πλέγμα των μεταφορών δεν περιορίζεται σε μία δραστηριότητα αλλά αναφερόμαστε σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν σε μεταφορές διά των οδών, των δικτύων σταθερής τροχιάς, των θαλασσίων διαδρόμων, των αερολιμένων, καθώς και σε όλες τις σχετικές υποδομές.
Σε πολύ σύντομο διάστημα από τις ημέρες που θα εκδοθεί το περιοδικό σας, θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις σχετικώς με τους σχεδιασμούς μας για το Θριάσιο Πεδίο. Έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο και θα ανακοινώσουμε τους όρους πραγματοποίησης του διαγωνισμού από τον οποίο θα προκύψει ένα σύγχρονο Εμπορευματικό Κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα και ως κόμβος συνδυασμένων μεταφορών.Το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσπάθειες που απέτυχαν. Τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συνδεθεί ο εμπορικός λιμένας του Πειραιά με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, τους βασικούς οδικούς άξονες της χώρας και τον αερολιμένα. Υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον από ξένα και ελληνικά κοινοπρακτικά σχήματα τα οποία αναμένουν τους όρους και τα κριτήρια του διαγωνισμού (σ.σ. σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στη σελίδα 34). Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο θα αποτελέσει τον κόμβο συντονισμού, ελέγχου και διαμετακόμισης ροών από τους λιμένες του Πειραιά και της Ελευσίνας, το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τις πύλες της ΠΑΘΕ, το οδικό δίκτυο, αλλά και το αεροδρόμιο.
Το επόμενο στοίχημά μας είναι η ολοκλήρωση των έργων στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ που θα ενώνει την Πάτρα με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το σιδηροδρομικό δίκτυο με τις βαλκανικές χώρες. Μέσα στην επόμενη τετραετία θεωρώ πως θα μιλάμε πλέον περί μιας σημαντικής επένδυσης. Στο ίδιο διάστημα κι αφού προχωρήσουν οι σχεδιασμοί μας για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, θα γίνει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του δεύτερου Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Γκόνου».
Δημοσιογράφος: Μια που αναφερθήκαμε στη Θεσσαλονίκη να ρωτήσω αν θα προχωρήσει κι ο περιβόητος εκτός προβλήτας του ΟΛΘ;
Χάρης Τσιόκας: Είναι αίτημα της αγοράς για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες αλλά πιστεύω πως θα μπορούσαμε να συνδέσουμε την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου με την κατασκευή του προβλήτα και να την κάνουμε θελκτική επένδυση για πολλά σχήματα.
  • Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τσιόκα στα emvolimanea.blogspot.com