Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Σε υπουργικό την επόμενη εβδομάδα οι αποκρατικοποιήσεις

Σε υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν οι βασικές κατευθύνσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση άτυπου υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με θέμα τον ανταγωνισμό, την οικονομική πολιτική και τις αποκρατικοποιήσεις. "Έγινε μια σύντομη πρώτη συζήτηση προσανατολισμού για τις αποκρατικοποιήσεις. Θα ακολουθήσει μία σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών τις επόμενες ημέρες -- υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Υποδομών -- όπου θα συμφωνηθούν οι βασικές θέσεις", είπε μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
"Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν σε υπουργικό συμβούλιο", πρόσθεσε.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τον στόχο που έχει τεθεί στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την άντληση τουλάχιστον 1 δις ευρώ ετησίως μέσω αποκρατικοποιήσεων την περίοδο 2011-2013. Ο αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και της Λάρκο, καθώς και για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα.
Παράλληλα, μπορεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση της ΔΕΠΑ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Το στέλεχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για διάθεση του ποσοστού 34% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ ή του 20% που κατέχει στον ΟΤΕ φέτος. Στο πλαίσιο του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εισπράξει έσοδα ύψους 3 δις ευρώ την περίοδο 2011-2013 από αποκρατικοποιήσεις με στόχο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 13,6% το 2009 σε κάτω από 3% το 2014. Σε αυτά περιλαμβάνεται η παραχώρηση αδειών και δικαιωμάτων για τυχερά παιχνίδια ύψους 1,3 δις ευρώ περίπου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την λειτουργία ηλεκτρονικών παιγνίων περιορισμένου οφέλους, ώστε η χώρα να μην χρειάζεται να πληρώνει πρόστιμο 31.500 ευρώ την ημέρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη συμμόρφωση με τον κανονισμό ελεύθερης διακίνησης υπηρεσιών εντός της ΕΕ.