Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Απασφαλισμένο το ασφαλιστικό

Σαν να μην έφθαναν στην κυβέρνηση τα βάσανα που ήδη έχει από το ασφαλιστικό, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ζητούν αλλαγές στις προτάσεις που κατατέθηκαν, οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη. Ο Α. Λοβέρδος δεν επιθυμεί τέτοιες αλλαγές στο ασφαλιστικό και βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Ε.Ε. Οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν ικανοποιούν την «τρόικα» των επιτηρητών, οι οποίοι πιέζουν για πιο αυστηρά μέτρα και στα όρια ηλικίας αλλά και επίσπευση του χρόνου υλοποίησης.
Σκληρές διαπραγματεύσεις
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επίπονες διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου. Τα στελέχη του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπόμνημα που έχουν αποστείλει στο υπουργείο Εργασίας ζητούν, μεταξύ άλλων, δυο πολύ σημαντικές τροποποιήσεις:
1 Να μην βγαίνει κανείς στη σύνταξη αν είναι κάτω των 60 ετών. Επίσης για πλήρη σύνταξη θα χρειάζεται η συμπλήρωση 40 κι όχι 37 χρόνων εργασίας, όπως αναφέρεται στις ρυθμίσεις. Στο υπόμνημα δεν αναγράφεται χρονολογία από πότε πρέπει να ισχύσει αυτό. Σε προφορικές συζητήσεις πάντως που έχουν γίνει ζητούν τα 60 χρόνια να ισχύσουν για όλους από το 2011 και ο υπολογισμός των 40 χρόνων για πλήρη σύνταξη από το 2015.
2 Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 κι όχι από το 2018, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και δεν επιθυμεί να γίνουν τέτοιου είδους αλλαγές, οι οποίες «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» που έχει φουντώσει ήδη αρκετά και είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Προ ημερών συζήτησε το ζήτημα με τον επίτροπο Ολι Ρεν και την Τρίτη πρόκειται να στείλει στις κοινοτικές υπηρεσίες και στο ΔΝΤ την επίσημη μετάφραση του κειμένου, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα γίνει «φύλλο-φτερό» από τους «επιβλέποντες». Ο υπουργός Εργασίας θα βρίσκεται στις 7 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και είναι πολύ πιθανόν να πάει στις Βρυξέλλες για τελική κουβέντα με τον κοινοτικό επίτροπο. Πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις; «Ολα συζητούνται με βάση αριθμούς» τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο βλέπει ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε ακόμη πιο σκληρές ρυθμίσεις, αφού στο «κόψε-ράψε» κάποιοι αριθμοί δεν θα βγαίνουν.
Επώδυνα έτσι κι αλλιώς
Ακόμη δηλαδή και στην καλύτερη περίπτωση που δεν υιοθετηθούν αυτούσιες οι απαιτήσεις της «τρόικας» αλλά τα πράγματα οδηγηθούν σε κάποιους συμβιβασμούς, είναι βέβαιο ότι η τελική μορφή των μέτρων θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για τους εργαζόμενους από τη σημερινή. Η κυβέρνηση περιμένει τις τελικές παρατηρήσεις της Ε.Ε. σύντομα, ώστε το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή να πάρει το δρόμο για τη Βουλή. «Τους έχουμε ενημερώσει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου» τονίζει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας κι ελπίζει ότι μέχρι τότε το παζάρι με Ε.Ε. και ΔΝΤ θα έχει τελειώσει.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
«Ελευθεροτυπία»