Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Διαχειριζόταν έργα 8,5 δισ. ευρώ

Από την προεδρία του ΟΤΕ και το υπουργείο Μεταφορών στο Αζερμπαϊτζάν .
Τον σχεδιασμό για την εκτέλεση έργων και προμηθειών που έφθαναν στο τεράστιο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ είχε στα χέρια του και διαχειριζόταν ο κ. Τ. Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, προτείνοντας στον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη να του δοθούν τα χρήματα για να προχωρήσει στο μεγαλόπνοο σχέδιό του. Ο κ. Μαντέλης μπορεί να έβαλε υπογραφές μόνο για τα έργα 1,2 δισ. ευρώ ως το τέλος του 1997, αλλά τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του σχεδίασε και ξεκίνησε τις διαδικασίες έργων και προμηθειών άλλων 7,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2000-2006. Μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση ορισμένα από τα έργα σταμάτησαν, αλλά και πολλά προχώρησαν όπως τα είχε σχεδιάσει και με τη συμμετοχή της Siemens σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς. Ηταν Πάσχα του 1998. Ο κ. Μαντέλης γιόρταζε την ονομαστική του εορτή για πρώτη φορά ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και είχαν περάσει τέσσερις μήνες από την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τους ΗΣΑΠ, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Μαντέλης τα είχε καταφέρει να προλάβει τις προθεσμίες και πλέον με το χαμόγελο στα χείλη υποδεχόταν στο μικρό και ταπεινό πολιτικό γραφείο που διατηρούσε στο κέντρο της Αθήνας τους πολιτικούς του φίλους που θα πήγαιναν για να του ευχηθούν. Ηταν περασμένες 11 το βράδυ και όσοι ήταν ως εκείνη την ώρα στο γραφείο του κ. Μαντέλη είδαν έκπληκτοι τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη να περνάει την πόρτα και να πηγαίνει να ευχηθεί από κοντά «χρόνια πολλά» στον στενό του φίλο και στέλεχος της κυβέρνησης. Διάχυτη ήταν σε όλους τότε η εικόνα του υπουργού που χαίρει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και στήριξης του ίδιου του πρωθυπουργού.
Μερικούς μήνες αργότερα ο κ. Μαντέλης κατέθεσε στον κ. Σημίτη πρόταση για μεγαλόπνοα έργα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του υπουργείου ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα άρχιζαν το 2000 και θα ολοκληρώνονταν το 2006.
Βιογραφικό στον Χριστοφοράκο
Μετά την ήττα του ΠαΣοΚ το 2004 και αφού δεν έχει επανεκλεγεί βουλευτής,ο κ.Μαντέλης ψάχνει για δουλειά.Μάλιστα στις 2.6.2004 στέλνει βιογραφικό και στο γραφείο του κ. Μ.Χριστοφοράκου για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εργαζόμενος στην εταιρεία,χωρίς όμως αποτέλεσμα.Στο τέλος προσλαμβάνεται από την εταιρεία Εuropean Ρrofile,η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες,και πλέον δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του το Αζερμπαϊτζάν.
«ΤΟ ΒΗΜΑ»